El consumidor al nou model energètic: gestió activa de la demanda elèctrica!
Tots sabem que avancem cap a un nou model energètic basat en la generació intensiva d’electricitat a partir de fonts renovables, fonamentalment fotovoltaica i eòlica.
Aquestes són fonts d’energia netes cap al medi ambient i inesgotables, i el seu desplegament aquests darrers anys està essent importantíssim, tot d’acord i pel compliment dels objectius marcats des d’Europa i assumits al nostre PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima).
Però aquestes fonts d’energia presenten l’inconvenient de la seva impredictibilitat i intermitència: no sempre es genera electricitat renovable quan hi ha demanda d’energia o a l’inrevés.
Per això, i si no volem cobrir demanda d’energia amb centrals tèrmiques de gas, que emeten CO2 a l’atmosfera, hem d’avançar cap a l’adequació de la demanda a la generació renovable.
Aquesta adequació és el que es coneix com a “flexibilitat des del costat de la demanda” i consisteix a aconseguir pujar el consum d’electricitat en el moment que hi hagi una forta generació renovable o baixar-lo quan tinguem menys generació.
Aquesta eina de regulació del sistema elèctric no és totalment nova, ja que fa anys que tenim la “interrompibilitat”, com un servei al sistema d’alguns grans consumidors d’electricitat, disposats a desconnectar-se puntualment de la xarxa elèctrica, a canvi d’una compensació econòmica, davant congestions o necessitats detectades per REE, el gestor de la xarxa de transport d’electricitat nacional.
La diferència ara és que aquest model de flexibilitat de la demanda no és un tot o res, sinó que es proposen baixades o pujades de consum parcials, i no necessàriament es planteja a la xarxa de transport i per grans consumidors d’electricitat, sinó que podran participar tots els consumidors i des de la xarxa de distribució, és a dir a mitja i baixa tensió.
Aquest és un esquema molt més participatiu i obert a tothom, però també és més complicat de gestionar i requereix que empreses del sector (comercialitzadores d’electricitat o els nous “agregadors”) desenvolupem les eines i la tecnologia per a participar en aquests nous mercats de flexibilitat, possibilitant que altres consumidors d’electricitat puguin beneficiar-se d’un estalvi a la factura, o un ingrés extra, gràcies a la flexibilitat donada al sistema amb la seva demanda d’electricitat.
Això sembla el futur, però aviat serà el present per empreses, negocis i industrials que vulguin participar en aquest nou esquema de gestió activa de la seva demanda elèctrica, i no tan lluny veurem com habitatges i petits consumidors també aporten flexibilitat al sistema elèctric a escala local.
En aquest context Agrienergia ha volgut fer un pas endavant, i ja estem treballant la gestió activa de la demanda com un nou servei energètic que podrem oferir ben aviat.
Per això, aquest any hem desenvolupat un projecte pilot sobre flexibilitat de la demanda anomenat GADA2023, per entendre i aprendre a superar les barreres i dificultats associades a aquest nou servei energètic de gestió de la demanda elèctrica.
Pròximament, us explicarem més sobre GADA2023, però si voleu conèixer més, podeu consultar http://agrienergia.com/projecte_gada/.
Des d’Agrienergia posem el nostre temps i les nostres ganes a fer realitat un nou model energètic més sostenible, però a la vegada més eficient i participatiu.
Compromís – Persones – Energia