![](https://agrienergia.com/wp-content/uploads/2023/11/BANNER_WEB_BLOG_GADA_2023.png)
Agrienergia realitza un projecte pilot de flexibilitat de la demanda: GADA 2023
El mes passat compartíem un article sobre la necessitat d’una major involucració del consumidor al nou model energètic, utilitzant el seu consum, la seva demanda, com a eina de flexibilitat per un sistema més rígid en generació, un sistema basat en energies renovables que, per la seva pròpia naturalesa, no són gestionables, ja que podem instal·lar tota la generació solar i eòlica, que només es produirà electricitat si hi ha sol o vent, respectivament, els dies i moments del dia en què hi hagi el recurs.
Aquesta impredictibilitat amb les fonts renovables fa que el consum s’haurà d’adaptar a la generació, per tal que, juntament amb les futures grans bateries, ajudi a absorbir excessos de generació elèctrica o a evitar que les centrals de gas s’hagin d’engegar. El consumidor podrà ajudar al sistema adaptant el seu consum a la quantitat d’electricitat disponible en el moment, rebent a canvi una compensació econòmica, com, per exemple, una reducció en l’import de la seva factura elèctrica.
Sorgeix així un nou paper molt actiu pel consumidor que s’emmarca dins el concepte “gestió activa de la demanda”, i un nou servei energètic que les empreses elèctriques podrem oferir als nostres clients, per ajudar-los a reduir la seva factura elèctrica amb la seva demanda flexible.
En aquest context, Agrienergia ha volgut fer un pas endavant, i aquest any 2023 hem portat a terme un projecte pilot per a investigar, conèixer i resoldre els dubtes d’implantació, funcionament i viabilitat tècnica i econòmica que, d’entrada, planteja la flexibilitat des del costat de la demanda, un projecte anomenat GADA2023.
En aquest projecte hem treballat amb tres consumidors industrials, al sector de la manufactura alimentària, la conservació i logística amb fred i l’elaboració de pinsos per animals.
Hem hagut d’estudiar els seus processos productius, seleccionar els més flexibles (els que permetien variacions en el subministrament elèctric sense impacte en el resultat industrial), instal·lar sensors amb possibilitat d’actuació remota i connectar-los amb una plataforma informàtica que ens permetés automatitzar la gestió activa de la demanda elèctrica d’aquests consumidors.
A continuació hem monitorat el seu consum, hem fet una predicció diària de la seva capacitat flexible (capacitat de modificar consums sense afectació als processos productius) i els hem proposat modificacions de pujada o baixada de consum per aprofitar les hores amb més energia renovable al sistema i preus més baixos.
La possibilitat de fer això automàticament i remotament, sense afectació al procés productiu i sense necessària intervenció de personal de l’empresa, fa la diferència, i configura un nou servei energètic de gestió activa de la demanda, innovador i atractiu per la seva sostenibilitat mediambiental i econòmica.
Addicionalment, la demanda també pot donar flexibilitat al sistema a gran escala, participant en els mercats de balanç, encara que per això s’ha d’agregar una gran quantitat d’energia que ha de poder operar alhora.
Aquest és el present i el futur més immediat que des d’Agrienergia estem treballant per tal d’oferir als nostres clients els serveis energètics més innovadors i atractius, rebaixant el cost de la seva energia i alineats amb la transició energètica més eficient.
Si voleu conèixer més podeu sobre GADA2023 consultar http://agrienergia.com/projecte_gada/.
Compromiso – Personas – Energía