T’acompanyem davant les incerteses
Compromesos amb el preu més competitiu
Al sector elèctric portem quasi un any ple d’incerteses, convuls i difícil d’entendre per a la majoria de la gent.
El canvi d’estructura tarifària decretat pel Govern per tal d’afavorir la transició energètica, finalment implantat al juny 2021, passant a tres períodes per facturar l’energia consumida i dos períodes per la potència contractada ja va suposar un primer canvi: d’incentivar-se el consum en hores de sol penalitzant les hores de final de la tarda (antiga tarifa de “discriminació horària”) es va passar a encarir precisament les hores de sol per tal d’incentivar l’autoconsum fotovoltaic, mantenint cares les hores de final de la tarda… com a conseqüència els consumidors hem hagut de canviar hàbits (rentadores de nits i caps de setmana…) per tal de controlar la factura.
Però precisament a partir de juny 21 l’encariment del preu de l’energia, que ja es veia venir des de l’abril, es va consolidar amb força, i des de llavors vam viure, cada mes, el preu històric més car de la història del sistema elèctric, batent rècords cada mes, fins a nivells inimaginables, com el 23 de desembre, amb 16 hores amb l’energia a 400€/MWh…
Al final, el preu de 2021 va ser més del doble de la mitjana dels últims cincs anys.
Una conjuntura difícil d’entendre en un context d’implantació de renovables que ens havien de portar a preus més barats per l’energia… Aquest 2021 hem hagut d’entendre que la transició cap a un sistema renovable necessita un suport que es diu “potència ferma”, és a dir, la seguretat de disposar d’energia quan les renovables no produeixen suficient, i això, que avui en dia aconseguim amb centrals de gas i hidràuliques, té un preu.
En primer lloc, perquè a Europa la generació elèctrica amb gas es carrega amb una mena d’impost mediambiental, la coneguda com a taxa de CO2, que al llarg de 2021 s’ha multiplicat quasi per tres, encarint per tant, l’electricitat quan produeixen les centrals de gas.
I també el mateix gas natural s’ha encarit desproporcionadament al llarg de 2021, multiplicant per sis vegades el seu cost. La raó d’aquest encariment la trobem en factors geopolítics que són difícils d’entendre (relacions Algèria, Rússia, EEUU).
La conseqüència ha estat un fort encariment del preu majorista de l’energia elèctrica, una pujada que multiplica per quatre el preu de l’electricitat, increment que, traslladat directament a la factura elèctrica, l’hauria multiplicat per més de tres vegades.
Per això el Govern va reduir l’IVA i els càrrecs de la factura, i també nosaltres, des d’Agrienergia, no vam traslladar el preu de mercat a la factura, sinó que vam mantenir tots els nostres preus, tot l’any 2021, molt per sota del preu de mercat.
Ara, que hem començat el 2022, la situació no sembla que millori. Seguim amb preus elevats pel gas i l’energia elèctrica, i amb una evolució difícil de preveure i lligada al conflicte a Ucraïna, l’actitud dels EEUU i Algèria per a vendre’ns gas natural a un preu assequible i la possibilitat de trobar altres exportadors de gas, com a Qatar.
A més, la rebaixa dels càrrecs a la factura s’ha acabat i, per tant, la factura s’ha encarit automàticament per la part regulada, els diners recaptats pel sistema.
Però, a dins d’aquest context que vivim, des d’Agrienergia, volem traslladar als nostres clients confiança, perquè la nostra voluntat es continuar fent un esforç per mantenir preus competitius i estables, que els aportin tranquil·litat i estabilitat davant les incerteses del moment.
Com a empresa elèctrica ja històrica al territori, compromesa amb la transició energètica més eficient, però també amb les famílies, els autònoms i les empreses que confien en nosaltres, mantenim el nostre compromís de posar tota la nostra experiència i el nostre ànim en gestionar amb la màxima professionalitat la inestabilitat del mercat, perquè totes aquestes persones es sentin acompanyades, i tots puguin estar tranquils.
1 comment on “T’acompanyem davant les incerteses”