Al costat de les Comunitats Energètiques
Fer el canvi cap a un model energètic més sostenible és cosa de tots. Cadascú té un paper a jugar, i tots som necessaris si volem que el canvi sigui eficient i proper.
Ho hem vist al llarg del 2021: Ara per ara no és fàcil fer compatible una generació cada vegada molt més renovable amb la sostenibilitat econòmica i social del model, perquè garantir la seguretat del subministrament elèctric, a qualsevol hora del dia, no faci pujar la factura, posant en risc la competitivitat de les nostres empreses i augmentant la possibilitat de pobresa energètica al nostre entorn més proper.
Per això, des d’Agrienergia ens posem al costat de les Comunitats Energètiques basades en energies renovables, com a elements per a fer el canvi maximitzant, no tan sols els beneficis mediambientals, sinó també els beneficis econòmics i socials associats al canvi de model energètic.
Europa ha apostat clarament per les Comunitats Energètiques per a enfortir el paper del ciutadà com a eix central del canvi, i també nosaltres, des d’Agrienergia, treballem per fomentar i dinamitzar aquest model al territori, model que es basa en un gir d’enfocament energètic: passar del “tinc” al “comparteixo”.
Mitjançant una Comunitat Energètica la generació renovable és compartida i de proximitat. És la comunitat qui decideix a on i quanta potència renovable s’instal·la. I, donat que l’energia és compartida, s’aprofita millor la generació, s’abarateix la instal·lació fotovoltaica, i la fa més accessible a qui no té teulat o prou recursos per accedir-hi.
Una Comunitat Energètica basada en energia renovable no és més que una associació voluntària de ciutadans, empreses, autònoms, ens locals… pot ser part d’un poble o ciutat, una comunitat de veïns o part d’un polígon industrial, tots units per l’objectiu comú d’optimitzar i fer més net i econòmic el consum energètic individual.
Els beneficis mediambientals són evidents: es genera energia renovable, de proximitat, es redueixen les pèrdues de distribució de l’energia, i s’eviten emissions de CO2.
Però també es poden aconseguir beneficis econòmics i socials, donat que la comunitat entra en un marc de cura i eficiència energètica que fa el consum més conscient i responsable, s’accedeix a dades i informació que facilita la gestió energètica individual, es redueix la factura elèctrica, i, alhora, permet accedir a la generació solar a persones sense medis físics o econòmics, aspectes d’inclusió i equitat centrals a la comunitat, s’enforteix la cohesió social conjunta, i porta inversions i tecnologia al territori.
D’altra banda, per aconseguir tots aquests objectius la comunitat s’ha de plantejar, dimensionar, calcular i gestionar amb la seguretat tècnica i jurídica que garanteixi que els números surtin i els beneficis arribin a tothom. I és aquí a on nosaltres, Agrienergia, posem la nostra experiència i els nostres medis al servei dels nostres clients, amb la voluntat i la professionalitat d’ajudar a fer el canvi més ràpid, pràctic i eficient.
Ens posem al costat de les Comunitats Energètiques i de la gent, empreses, autònoms o administracions públiques que vulguin participar amb empenta i il·lusió en fer realitat un altre model energètic sostenible, compartit i solidari, des del territori i per a la seva gent.
L’equip d’Agrienergia.
+ mèdia: