Lladó aposta per l’energia solar compartida pels seus equipaments municipals
L’energia solar es reparteix de manera variable al llarg de l’any segons les necessitats estacionals
L’Ajuntament de Lladó ha fet una aposta clara i decidida pel foment de la transició energètica més eficient a nivell local amb la posada en marxa d’un autoconsum solar compartit al municipi, tot amb l’objectiu de dinamitzar el canvi de model de cares als ciutadans, cercant el major benefici per l’entorn més proper.
El model, en funcionament des del passat estiu, obté energia neta i km 0 a partir d’una instal·lació fotovoltaica ubicada al recinte de l’Escola municipal, cobrint quasi el 30% de les necessitats energètiques conjuntes de l’Ajuntament, la Piscina municipal i la mateixa Escola, i canvia el repartiment d’energia mensual segons les necessitats estacionals de cada equipament, maximitzant l’aprofitament de la generació solar.
Així, als mesos d’hivern, l’energia s’assigna prioritàriament a l’Ajuntament i l’Escola, mentre que a l’estiu, puja la quantitat de l’energia que s’assigna a la Piscina, i baixa l’assignació a l’Escola, que redueix les seves necessitats durant el període de vacances d’estiu.
El projecte compta amb el suport tècnic i especialitzat d’Agrienergia, empresa elèctrica local i renovable, que a més de calcular i instal·lar la generació fotovoltaica, ha dissenyat l’esquema de repartiment d’energia variable així com el sistema de monitorització individual i col·lectiva. Ambos sistemes són pioners i fonamentals per a optimitzar i extraure tot el benefici mediambiental i energètic possible.
Aquest nou model estalvia a l’Ajuntament el 15% de la factura elèctrica i al medi ambient l’emissió de 5.375 kg de CO2 cada any.