Entrevista ENTRA
Avui us deixem una de les entrevistes realitzades a la nostra Directora de Comercialització d’Energia i Nous Negocis Elèctrics d’Agrienergia, María José García Cuevas, parlant sobre l’innovador Projecte GADA que l’empresa està duent a terme dins del marc d’AgrienergiaLabs.
Què és el Projecte GADA i com sorgeix?
GADA és un projecte pilot que estem treballant a Agrienergia per entendre, amb clients i consums elèctrics reals, el potencial de la demanda per aportar fermesa i equilibri al sistema elèctric, així com entendre el model de negoci associat, és a dir, l’eficiència econòmica de la flexibilitat des del costat de la demanda, que no hauria de suposar cap sobrecost pel sistema.
La iniciativa va sorgir des de la nostra unitat d’innovació, Agrienergia Labs, amb la idea d’avançar-nos a nous serveis de valor afegit associats a la transició energètica, que voldrem poder oferir als nostres clients a curt termini, com a part de la nostra estratègia corporativa.
I també la convocatòria de subvencions europees per a innovació en PIMES, en el marc del PRTR amb fons Next Generation, ens va animar a donar forma al projecte i presentar-lo a aquestes ajudes públiques, que finalment vam obtenir.
Quins han estat els principals reptes?
El primer repte va ser decidir la inversió de recursos econòmics i humans en un model encara per acabar de definir regulatòriament, és a dir, amb incerteses de funcionament i normatives a futur.
El segon, triar i decidir el partner tecnològic que ens aportés la plataforma de gestió de monitoratge de consums i actuació remota més eficient.
I el tercer seleccionar i convèncer als clients més idonis, amb potencial d’aportar flexibilitat per la seva activitat i tipus de consum elèctric, i amb actitud proactiva i positiva cap a aquests projectes d’innovació.
Bamboo Energy participa a GADA com a soci tecnològic. Com col·laboreu en el desenvolupament del projecte?
Perquè la demanda pugui aportar fermesa i flexibilitat al sistema és necessari un suport tecnològic adequat, que monitori els recursos flexibles que modificaran el seu consum segons els requeriments del sistema (frigorífics, línies de producció, etc.), calculi el potencial de flexibilitat de cada recurs i el proposi al sistema, rebi les ordres d’activació, i les executi, modificant remotament el consum d’aquests recursos flexibles.
Tot això ha de fer-se en temps real i amb absoluta seguretat i eficàcia, la qual cosa avui dia queda garantit amb un suport digital, com és la plataforma de Bamboo Energy, que, connectada amb els nostres clients, els nostres sistemes i els mercats de balanç, podrà garantir les comunicacions, gestió i tractament de dades, i activacions que permetin l’aportació de la flexibilitat des del costat de la demanda.
Quins resultats espereu?
Amb GADA esperem entendre les barreres i factors clau d’èxit associats a la flexibilitat, així com el model de negoci associat, per a garantir la seva posada en marxa de la manera tècnica i econòmicament més eficient, pel sistema, pels nostres clients i la nostra empresa.
També esperem aportar un coneixement i benefici econòmic directe als clients que participen a GADA, ja que entendran millor els seus consums, seran energèticament més eficients i reduiran la seva factura elèctrica.
Finalment, creiem que GADA ens permetrà oferir a curt termini la flexibilitat com un nou servei de valor afegit per als nostres clients, servei associat a la transició energètica eficient que promovem com a eix estratègic des de Agrienergia.
El projecte GADA introdueix conceptes innovadors com la flexibilitat de la demanda o la generació distribuïda, quin ha estat la percepció dels vostres clients davant aquest canvi de paradigma en el consum elèctric i la relació comercialitzadora/client?
La proximitat i la confiança recíproca amb els nostres clients ha estat des de sempre la nostra manera de treballar. Així, el plantejar-los aquest nou concepte: el valor que té el seu consum elèctric, el seu potencial d’aportar flexibilitat al sistema a canvi d’un benefici econòmic, ha estat ben rebut.
La preocupació general en les PIMES espanyoles, i en concret en els nostres clients, pel cost de l’energia, i el seu compromís, també significatiu, amb l’eficiència i la transició energètica, afavoreixen una actitud oberta a nous plantejaments que cobreixin aquests dos aspectes, com és la flexibilitat de la demanda.
La incertesa normal davant el canvi que planteja participar en mercats de flexibilitat, es neutralitza amb l’actitud innovadora dels nostres clients i la confiança en les nostres propostes.
I finalment, un pensament de cara al futur.
Per a avançar només podem mirar cap endavant, entendre el passat per no repetir errors i el present per no cometre’ls en el futur. Qualsevol canvi és una incògnita i un risc, però creiem que només treballant amb anticipació, tenacitat i audàcia delimitarem els riscos i tindrem més possibilitats d’èxit.
Per aquest motiu creiem que és important que les empreses elèctriques dediquem temps i recursos a projectes com GADA que, malgrat les incerteses, estan en el camí dels vectors de canvi de model que ens ve des d’Europa i que, abans o després, viurem com una realitat al nostre país.
En aquesta entrevista s’explica una mica més en detall el nostre projecte d’innovació i els principals reptes a tenir en compte pels pròxims anys dins el sector.
Compromís – Persones – Energia