Agregació i gestió de la demanda d’electricitat
La Transició Energètica ens porta cap a un sistema en el qual l’electricitat que consumim no vindrà tan sols dels salts d’aigua, les plaques solars, els parcs eòlics, la biomassa o les centrals tèrmiques menys contaminants.
L’energia arribarà a les nostres cases també des de sistemes d’emmagatzematge com les bateries.
L’energia arribarà a les nostres cases també des de sistemes d’emmagatzematge com a bateries, que guardaran els excedents de l’autoconsum, vehicles elèctrics, que es descarregaran per tal d’injectar energia a la xarxa, o directament d’altres consumidors, que deixaran de gastar electricitat en moments de molta demanda , perquè hi hagi en el sistema energia disponible per a altres.
Tradicionalment, la producció d’energia s’ha anat ajustant a la demanda d’electricitat: Si es preveia major demanda es projectaven noves centrals.
En el dia a dia, REE (Red Eléctrica de España) ajusta la producció de les centrals elèctriques a la demanda d’energia, en cada instant de cada hora, de cada dia de l’any.
Fins ara aquesta és la manera de garantir que cada vegada que obrim un interruptor tinguem llum a les nostres cases i tot funcioni correctament.
Però amb les fonts d’energia renovables que s’instal·laran massivament per a reduir les emissions de gasos contaminants (fotovoltaica i eòlica) això no és possible: Són fonts d’energia “no gestionables”, per la seva pròpia naturalesa és impossible gestionar o controlar ni la quantitat d’electricitat que produeixen ni quan la produeixen (quan bufa el vent o fa sol).
Cap a on anem?
Per tant, si volem un sistema d’energia neta, sostenible, però també fiable i segur, hem de canviar l’enfocament: com la producció d’energia no podrà adaptar-se a la demanda amb tanta facilitat, la solució serà que la demanda s’adapti a la producció.
El canvi de mentalitat és molt important, perquè adaptar la demanda a l’electricitat disponible en cada moment ( “flexibilitzar la demanda”) implica variar els nostres hàbits de consum, ser capaços de deixar de consumir en un moment de congestió en el sistema, implica treballar per fer cada vegada més eficaç i més assequible l’emmagatzematge d’electricitat … en definitiva, els consumidors ajudaran en l’estabilitat del sistema, participant i utilitzant nous serveis (anomenats “de flexibilitat”), pels quals el sistema els pagarà, i que algú haurà de gestionar, un nou actor que des d’Europa s’ha anomenat l'”Agregador Independent de Demanda”.
Aquest “Agregador” és una figura que ja comença a funcionar a nivell local en alguns països, i que la Unió Europea ha incorporat en la regulació que s’haurà de transposar a la normativa de cada estat membre.
Al nostre país està pràcticament tot per fer.
La teoria està clara, però cal resoldre els detalls tècnics i normatius de l'”Agregador” i de la seva relació amb els consumidors, als quals comprarà “flexibilitat”, “agregant demanda” (electricitat que es vengui des de bateries o que es deixi de consumir en un moment de congestió a la xarxa), i també la relació de l'”Agregador” amb el mercat i les empreses elèctriques, que compraran l’electricitat que necessiten, i que les centrals renovables no puguin produir en aquell moment.
Com venim comentant des d’aquest bloc, en el Grup Agri-Energia tenim molt clar que la Transició Energètica és necessària i imparable, i ens sentim compromesos amb aquest canvi.
Per aquest motiu ens hem unit a l’associació “ENTRA Agregació i Flexibilitat“, constituïda fa un any, per anticipar la transició i col·laborar amb la implantació més justa i eficient del model de flexibilització i gestió de la demanda d’energia elèctrica que ve d’Europa .
ENTRA serà un eix més del nostre treball, enfocat a fer realitat un model energètic més eficient, solidari i sostenible per a tots.
Avancem compromesos cap a la transició energètica.
L’equip d’Agrienergia.